12/05/17

Fogszuvasodás

Ha a fog és vele a fogzománc elveszíti ásványianyag-tartalmát és elvékonyodik (hiszen a fogzománc 96%-a ásványi anyag, ami ha eltűnik, a fogzománc is eltűnik), akkor már a korábban könnyen elviselt hatások, behatások is végzetessé válnak számára. Ha pedig a fogzománc megsérül, akkor védtelenné válik a dentin, a fog teste, így elkerülhetetlenül bekövetkezik a fogszuvasodás. A fog kilyukad és sebes romlásnak indul.

A fogászati kezelés, a fog szuvas részeinek az eltávolítása, a fog baktériummentesítése, majd lezárása (fogtömés, inlay behelyezése stb.) a fog megmentését jelenti.

Ha azonban nem kívánunk eddig eljutni, egyfelől vigyáznunk kell a fogzománcunk épségére, ásványianyag-tartalmának megőrzésére, amit megfelelő fogkrémek és szájvizek napi többszöri alkalmazásával és a megfelelő technikájú alkalmazásával érhetünk el.

Ha már ezt megtettük, figyeljünk oda az étkezésre, hiszen a savak rombolják az ép fogzománcot is. Erős (majdnem sósav erősségű) savak találhatóak a szénsavas üdítőitalokban, amely agresszíven támadja a fogzománcot.

Ha ételmaradék van a szánkban, amelyen a szénhidrát-lebontó baktériumok lakmároznak, azok szintén savakat bocsátanak ki, ezért a megfelelő minőségű étkezések utáni fogmosás elengedhetetlen. Persze a nassolás általi folyamatos alacsony PH a szájban egyedül magas, 7,8-7,9-es PH-jú ásványvíz gyakori kortyolgatásával tartható kordában.

A minőségi fogkrémek használata, mint amilyen a Blend-a-med Pro-Expert Professional Protection fogkrém, vagy az Oral B szájöblítők, illetve fogkefék a mesterfokú szájápolás és szájhigiénia éllovasai és virtuózai.

A kólában lévő foszforsav semlegesíti a fogakban lévő kalciumot, így ez egy külön veszélyforrás, mivel aktív kalciumpótlást tesz szükségessé.

A fogzománcra egyébként nem vékony hártyaként kell gondolni, hiszen annak vastagsága elérheti a 2,3-2,6 mm-t is. Az alatta található dentin 2-6 mm vastag, és lényegesen lágyabb anyag (50-58 kg / mm²). A fogzománc keménysége ellenben 395-400 kg / mm². Szóval dentinen ropogós kenyérhájat rágni nem az igazi. Az a piros rész pedig a fogbél, a pulpa, ami ereket és idegeket tartalmaz, tőle él a fog, csak rajta keresztül folytatódhat a fog ásványianyag-készletének karbantartása, az elvesztett ásványi anyagok visszatáplálása.


 

Szerencse (a fogkefe és fogkrém feltalálása előtti időkre vonatkozóan) és szerencsétlenség (manapság a fejlett világban) is egyben, hogy a fogzománc lassú elvékonyodása nem jár fájdalommal, sőt annak megsérülése sem, mivel a fogzománcban nem találhatóak idegek. Amikor a fogidegekkel teli fogbélig hatol a probléma, ott pedig már csak a fogorvos segíthet. A fogérzékenység viszont intő jel lehet, ami a fogzománc sérülését jelezheti, mert a dentincsatornákon már eljut a fájdalom a fogidegig.

Amikor a fogorvos egy kezelés (gyökérkezelés) során eltávolítja a fogideget, onnantól kezdve nincs fájdalomérzet. Viszont ez a legrosszabb, ami a fogakkal történhet, mert ezzel együtt a fogak táplálása, ásványi anyagokkal való táplálásának is vége szakad, így elkezdődik a visszaszámlálás a fog végleges elvesztéséig.


Ajánlott fogorvosok


Plati-Dent Fogászati Magánrendelő, Győr

Plati-Dent Fogászati Magánrendelő, Győr

Fogászat, Fogorvos, Fogfehérítés, Fogorvosi Rendelő, Fogtömés, Foghúzás, Esztétikai Fogászat, Implantátum, Fogászati Ellátás, Fogászati ...
Dr. Végh Tibor fogorvos Budapest

Dr. Végh Tibor fogorvos Budapest

Fogászat, Fogorvos, Fogorvosi Rendelő, Gyökérkezelés, Fogtömés, Foghúzás, Barázdazárás, Porcelán Koronák, Gyökércsapos Felépítés, Kompozit ...
Bartis Dental Fogtechnikai Bt. fogászat Marcali

Bartis Dental Fogtechnikai Bt. fogászat Marcali

Fogászat, Fogtechnika, Fogpótlás, Fogsor, Fogsorjavítás
Dr. Kelemen És Társa Bt. fogászat Balatonalmádi

Dr. Kelemen És Társa Bt. fogászat Balatonalmádi

Fogászat, Fogorvos, Fogorvosi ügyelet, Fogorvosi Rendelő, Fogász, Orvos, Egészségügy, Orvosi Rendelő
Dr. Tóth Katalin fogorvos Szigetvár

Dr. Tóth Katalin fogorvos Szigetvár

Fogászat, Fogorvos, Fogorvosi ügyelet, Fogorvosi Rendelő

Fogászati újdonságok


Fogszuvasodás

Ha a fog és vele a fogzománc elveszítiásványianyag-tartalmát és elvékonyodik (hiszen a fogzománc 96%-a ásványi anyag,ami ha eltűnik, a fogzománc is eltűnik), akkor már a korábban könnyen elviselthatások, behatások is végzetessé válnak számára. Ha pedig a fogzománc megsérül,akkor védtelenné válik ......

Hogy keletkezik a szájszag és miképpen védekezzünk ellene?

A kellemetlen szájszagot a szájban elszaporodó baktériumokokozzák. (Súlyosabb esetben betegségek, ezért ha a fentiek nem segítenek,forduljon orvoshoz.)Nincs is más dolgunk, mint megmosni a fogunkat, különfigyelmet szentelve a nyelvünknek, amit fogkefénk (már amennyiben ilyenkialakítású) dörzsis hátsó felével és egy kis fogkrémmel ......

Mitől lyukadnak ki a fogak?

A savak, a savas ételek, a folyamatosan alacsony száj PHérték rendkívüli megterhelést jelentenek a fogzománcnak, ami nem mellesleg atestünkben található legkeményebb anyag.Ezért például savas ételek fogyasztása után (alma vagyszénsavas üdítő) tilos azonnal fogat mosni, mert ilyenkor a fogzománc rendkívülsérülékeny. Előbb ......

Milyen fogkrémet használjak?

Amit minden fogorvos, sőt egészségügyi termékekreszakosodott kutatóintézet ajánl, az a professzionális gyártók termékei, mertott garantált a pontos összetétel valamennyi termékben, illetve az a kutatóiháttér, ami a legújabb kutatások eredményit képes hatékonyan beépíteni afogkrémekbe, így azok az aktuális tudomány legjavát sűrítik ......

Login


Felhasználónév:
Jelszó:

Forgotten password?